BLOG

Flexibilisering in het onderwijs

Welke impact heeft het op jouw instelling?


Op eigen tempo studeren en zelf bepalen welke onderwerpen binnen een cursus aansluiten bij persoonlijke interesses en behoeften wordt steeds vaker de norm. De afstemming van individuele leertrajecten is ideaal voor studenten, want het maakt het onderwijs toegankelijker én vergroot de motivatie en betrokkenheid. Maar welke impact heeft de flexibilisering van het onderwijs voor onderwijsinstellingen zelf? Hoe bied je modulair onderwijs aan en hoe ga je om met de bijkomende administratie?

Meer en complexere administratie


We vallen direct maar met de deur in huis: flexibel onderwijs betekent meer én complexere administratie, coördinatie en planning voor onderwijsinstellingen zelf. Daarnaast vraagt het opbouwen van een modulaire opleiding om een duidelijke structuur waarbij cursussen en trainingen in kleinere, onafhankelijke modules worden opgedeeld. Hierdoor krijgen cursisten de kans om de modules te kiezen die het beste passen bij hun persoonlijke interesses en behoeften. Ideaal, aangezien leven lang leren de nieuwe standaard is!

Modulair onderwijs


Aan de andere kant: het plannen en beheren van al deze individuele leertrajecten is een flinke administratieve klus.  Want wilde cursist A nou thuis studeren of op locatie? En bij welke groep heeft cursist B zijn les ingehaald? En wilde cursist C wel of geen lunch bijboeken? Flexibele en modulaire cursussen en trainingen zorgen ervoor dat veel informatie door elkaar loopt. Met course management en de implementatie van Microsoft Dynamics helpen wij onderwijsinstellingen bij het beheren van deze complexe administratieve taken.

Individuele leertrajecten coördineren


Van cursistadministratie, tot inschrijvingen, planning en financiële afhandeling. In Microsoft Dynamics worden alle cursistgegevens opgeslagen, zodat onderwijsinstellingen gemakkelijk inschrijvingen kunnen beheren, cursistinformatie bijwerken en communiceren met studenten. Daarnaast maakt Dynamics het mogelijk om flexibele roosters te creëren die rekening houden met individuele voorkeuren en keuzes van cursisten, zoals bijvoorbeeld de locatie waar ze willen studeren.

Minder uitzoekwerk en administratie


Door de behoefte aan flexibilisering te combineren met de standaardisatie in modulaire blokken, kan via Microsoft Dynamics geautomatiseerd maatwerk worden aangeboden aan de cursist. Hierdoor volgt elke cursist een leertraject dat perfect aansluit bij hun individuele wensen en behoeften. Bovendien neemt Dynamics heel wat administratie uit handen. Een win-win aan zowel onderwijs- als studentkant. Daarnaast biedt Dynamics de mogelijkheid om marketing en sales en registratie en administratie te automatiseren. Hierover vertellen we je meer in de volgende blogs.

Meer weten?


Heeft deze blog je aan het denken gezet? Dan ben je bij ons aan het goede adres om de mogelijkheden te verkennen. Neem contact op of lees nog even rustig verder hoe je als instelling optimaal je cursusbeheer inricht.